sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Täydellisen lattian pohjustus - betonin raudoitus

Kuva lainattu www.floridaepoxy.blogspot.com
Täydellinen kiiltävä valkoinen epoksilattia vaatii täydellisen lattiavalun. Niinpä olin ensikertalaisena täydellisen itsevarma ja tiesin että saan homman onnistumaan. Enhän sentään itse ollut valamassa lattiaa. Olin vain tekemässä pohjatöitä ja valitsemassa sellaista valuporukkaa, joka pystyy toimittamaan mitä lupaa.

Soitin aika monelle lupaavan kuuloiselle kaverille, joita kehotin vapaasti kehumaan itseään. Kerroin millainen pintamateriaali meidän lattiaamme tulee ja odotin heidän kehuvan työjälkeään.
Soittelin myös betonifirmaan ja kyselin heidän aikataulujaan. Kävi ilmi, että kiirettä piisaa, mutta viikon varoitusajalla he pystyvät betonin toimittamaan. Samalla meillä tuli juttua lattian valajista. Sain sieltä kolme numeroa, joita kaikkia hyödynsin. Yksi ei vastannut. Kahdesta jäljelle jääneestä valitsin hauskemman. En ollut kiinnostunut hinnasta. Kaikkien lattian valajien hinnat pyörivät muutaman sadan euron sisällä. Lattian kustannuksista valutyön osuus on alle 20%, joten halvimman miehen tuoma säästö ei olisi merkittävä kokonaisuuden kannalta. Valitsemani lattianvalaja oli arvokkaimmasta päästä. Odotin häneltä suuria.

Sovimme päivämäärät ja yhtäkkiä minulla oli kiire saada styroksin päälle raudat ja lattianlämmityskaapelit kiinni raudoituksiin.


Teimme tuollaisen montun takkaa varten. Lykkäsin sinne oikein huolella rautaa, jotta se kantaisi takan painon. Olin siinä uskossa, että takat ovat painavia ja niitä varten joutuu valmistautumaan huolella. Niinpä mahdollistin 20 cm paksumman laatan takan alle.



Verkot on saatu levitettyä. Enää saalis puuttuu. Jäin siis odottelemaan sähkömiehiä. Lattiaan piti upottaa aika monta metriä lämmityskaapelia. Ennen sähkömiesten tuloa piti toki vielä nostaa verkot irti styroksista korokepaloilla. Niistä lisää kohta.



Kävin välissä töissä ja sillä aikaa lattiamme oli saanut ihan uuden sävyn. Sähkärit olivat käyneet tekemässä taikansa ja punaista lämmityskaapelia oli varmaan miljoonia kilometrejä kiinnitettyinä raudoituksiin. Tehokkaita kavereita. Tosin tehokkuudella oli myös varjopuoli.

Kuvasta näkee kuinka siinä menee seinälinja. Tämä oli jotakuinkin ainoa seinä, jonka alle ei mennyt sähkökaapeleita. Niistä jouduinkin vielä soittelemaan sähkömiehille, että käyvät siirtämässä kaapelit oikeaan paikkaan, jotta seinät voidaan kiinnittää ilman pelkoa lämmityskaapelien katkeamisesta. 
Lopulta siirsin itse muutaman seinän siisään tulevan anturin ja sähkömiehet siirsivät muutaman seinän alta kaapelit. Siltikin yksi anturi jäi väärään paikkaan, sen vain tajusin aivan liian myöhään. Myöhemmin kävi myös ilmi, että seinien alle oli jäänyt vielä rutkasti kaapelia.

Samalla kun pyysin sähkömiehiä korjaamaan virheensä kävi ilmi, että minun olisi pitänyt merkitä styroksiin seinien paikat. Muuten sähkömiesten hommat eivät kuulemma onnistu. 
Jos olisin sen tiennyt, niin monelta ongelmalta tosiaan oltaisiin vältytty. Mutta mistäpä noita tietää. Ensimmäistä mökkiä tehdessä ei voi tietää tällaisia, ellei niistä joku kerro. Nooh.. ensi kerralla tiedän. Autotallin lattiaan tullee sellaiset merkinnät seinistä, ettei sokeakaan voi erehtyä.




Minulla oli valmiina raudoituskorokkeita, joita olin tilannut netistä ohjeiden mukaan. Niitä piti tulla 4-6 kpl jokaiselle neliölle. Niinpä laskin 6 * 123 = 700 ja pistin tilauksen menemään.

Pitäisi ottaa kuva tuosta määrästä joka niitä lopulta jäi yli. Niitä taisi jäädä rautojen alle kolmasosa. Nimittäin, kun olin saanut kaikki korokkeet paikalleen, niin niitä jäi yli muutama. Olin siis survonut yli 600 koroketta 123 neliöiselle lattialle. Ihan ohjeen mukaan.

Olimme sopineet lattianvalajan kanssa, että hän tulee tarkistamaan raudoitukset ja kaiken muunkin, jottei itse valupäivänä tule yllätyksiä. Yllätys oli se, että hänen mielestään korokkeita oli ihan liikaa. Lopulta poistin korokkeista noin kaksi kolmasosaa. Pari sataa koroketta sinne lopulta jäi.
Kivaa puuhaa tuo ylimääräisen työn tekeminen. Varsinkin kellonaika lämmitti. Olin vielä yhdentoista jälkeen tontilla poistamassa niitä korokkeita, jotta pystyttiin pitämään kiinni jo sovitusta valupäivästä.

Superkuuman uutisen lattian valaja jätti viimeiseksi. Kävi nimittäin ilmi, että raudoituskorokkeet olivat liian korkeita. Niiden olisi pitänyt olla 2cm matalampia, jos lattialaatan paksuudeksi halutaan sovittu 8cm. Aikaa ei ollut enää oikeiden korokkeiden hankkimiselle, joten ongelma päätettiin kiertää. Tekemällä paksumman lattialaatan, ei korokkeiden korkeus häiritse. Lopulliseksi lattian paksuudeksi sovittiin 9cm. Toivottavasti keittiön alakaapit mahtuvat ikkunoiden alle, vaikka lattian pinta nouseekin.

Tasaisen lattian salaisuus on hyvät pohjatyöt

Täydellistä lattiaa lähdettiin siis hakemaan. Sen sijaan saatiin lattia, jossa on lämmityskaapelit seinien alla, anturit keskellä lattiaa ja väärän kokoiset raudoituskorokkeet. Pohjatyöt epäonnistuivat siis lähes joka osa-alueella. Onneksi kaikki nämä ongelmat voidaan kiertää ja korjata myöhemmin. Kaikki on siis vielä täysin mahdollista. Tosin raudoituksen laatu hiukan huolettaa. Olihan tämä ensimmäinen lattia, jonka yritin vahvistaa raudoitusverkoilla. Toivottavasti verkot ovat tarpeeksi tukevasti asennettu ja oikeassa paikassa. En nimittäin halua ainuttakaan halkeamaa lattiaani. 
Seuraavaksi jäädäänkin jännittämään, miten laittan valaja onnistuu hommassaan. 




5 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla odotan jatkoa. Kiitos blogistasi ja tarkoista kuvauksista, jotka ovat perin hyödyllisiä monelle.
    T:Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Kiitos!

    Jatkoa seuraa heti aina, kun rakentamiselta ehdin :)

    VastaaPoista
  3. Onko kuvia valmiista epoksilattiasta? Miten käyttömukavuus? Ja hinta tietty

    VastaaPoista
  4. Tämäkin oli mielenkiintoinen ja osuva kirjoitus :)

    Jäin miettimään, että eikös sähkömiesten tehtävä ole laittaa korokkeet? Tästä voidaan tietysti keskustella, mutta varmaan on ns kranttuja sähkäreitä, jotka eivät tee mitään ylimääräistä.. :D

    Jos lattiavalu epäonnistuu, voihan sitä sitten aina paikata, toki tämä on lisäkustanne ja kallis sellainen.. Pitää laittaa praimerit lattiaan ja itsestään tasoittavat laastit.. tätä joutuu tekemään ehkä monen monta kertaa..

    VastaaPoista

Mistä energiaa rakentaa talo kokonaan itse?

Minulta on kysytty monta kertaa aidosti ihmetellen, että miten ihmeessä jaksan rakentaa itse oman taloni. Enkä ihmettele, miksi ihmiset ihme...