Ei ole ihan laserit olleet suorassa maatyöfirmalla, kun ovat tuota sisätäyttöä tehneet. Itse en siihen silloin syksyllä ehtinyt osallistumaan, kun töihin piti lähteä ja kyllä siitä kovan hinnan joutuu näin jälkikäteen maksamaan.
Hiekkahan kyllä siirtyy kottikärrylläkin, mutta helposti olisi pari kolme iltaa säästänyt ajassa, jos olisi riittänyt pelkkä lattian tasaaminen maansiirtotyön sijasta.
Vaikeudet on kuitenkin tehty voitettaviksi ja styrokseja on alkanut ilmestymään seinänvierille.
En tiedä kuinka pahan virheen teen, kun päätin, että seinän vierille laitetaan 25cm eristettä ja muualle taloon sitten 20cm. Kaikissa kuvissa on vain 20cm ja en ole ulkopuolen routaeristeiden määrissä huolehtinut siitä, että sisälle tulisi enemmän. Nämä kaksi asiaa menevät käsi kädessä. Nyt aloin jo soveltamaan. Uskon kuitenkin siihen, että ulkopuolen routaeristeet on sen verran huolella tehty, että niiden vahvuudet riittävät vaikka sisälle vähän paksummasti lattiaan nyt eristettä tuleekin.
Käytimme tuollaista laseria varmistaaksemme, että lattian korko on koko matkalta hyvä. Ihan hienosti se toimikin. Samalla kun styroksin määrä lattialla kasvoi, niin huomasi miten suuri vaikutus lattian eristyksellä on talon sisälämpötilalle.
Aikaisemmin tuo hiekka imi kaiken ikkunoiden kautta tulevan auringon lämmön. Nyt kun styroksien määrä lattialla kasvaa, niin auringon osuus lämmittämisestä kasvaa kohisten.
Tuohon tuolien alle laitoimme lattiastyroksin sijasta finnfoamia. Siihen tulee takka. Ja takalle piti jättää iso kuoppa styrokseihin, jotta sille saadaan tarpeeksi paksu laatta valettua.
Oli muuten kova homma tuo lattian tasoittaminen. En tiedä miten ammattilaiset sen tekevät, kun en ole päässyt näkemään, eikä ollut oikein ketään keneltä kysyä neuvoa. Appiukon kanssa sitä puuhailimme kyllä pitkään. Meiltä meni kaksi iltaa saada nuo seiniä kiertävät 5cm styroksit paikalleen. Sen kahden illan jälkeen koko loppu lattia oli vielä tasoittamatta.
Loppujen styroksien asentaminen ja lattian tasoitus ottivat vielä kuusi iltaa. Joten yhteensä puuhailimme lattiastyroksien kanssa puolitoista viikkoa. Se oli yllättävän ankara ponnistus. Tosin sen ylimääräisen hiekan kärrääminen hidasti hommaa merkittävästi.
Lattia on nyt kuitenkin voiton puolella. Lattianvalaminen alkaa olla jo niin lähellä, että en jaksa murhetia siitä, kuinka kauan minkäkin vaiheen tekeminen vie. Nauti prosessista, niin hoen itselleni. Muuten on koko ajan liian kiire stressaamaan seuraavaa vaihetta. Kiirettä ei ole, into on kova ja energiaa piisaa.
Meillä on itsellämme vasta kellari "valmiina" (siis sisäpintoja ja sähköjä yms ei ole tehty sinnekään), ja siinä en muista että olisi lattian tasoituksen kanssa ollut mitään isompaa hommaa. Ehkä meillä oli sitten hyvää tuuria? Joskin ylitäyttöä tuli meilläkin, mutta vain muutama kottikärrykuorma ajettiin sepeliä pihalle.
VastaaPoistaEli ensin meillä sepelit hihnakuljetusautolla pohjalle. Sitä tasattiin haralla tai haravalla hiukan. Sitten alapohjan styroksit 2 x 100mm ja niiden sekaan alapohjan viemärit kannkoinnit ylöspäin reikäpannalla. Ja siihen päälle 18cm valu betoniautolla. Lattian osalta ollaan tässä pisteessä edelleenkin (tasaista on millilleen), ja nyt jatkuu homma eteenpäin 50mm styroksilla ja sen päälle 8cm valu, jonka sisään jää lattialämmitysputket.
Kellarin seinät on alhaalla 37cm kevytsoraharkkoa, ja sen ulkopuolella kiertää bitumi ja 100mm styroksi. Yläosa kellarin seinästä on lämpöharkkoa, eli saman 37cm harkon sisällä on noin 100mm styroksi.
Kellarin päälle tulee puutalo, jossa kantava puu on 50x175 ja sen väleissä saman verran villaa. Sisäpuolelle tulee lisäksi 50x50 ruoteet poikittain ja niiden väliin ristivilloitus.
Yläpohjan paksuuksia en muista, mutta sinne puhallusvillaa taitaa tulla likemmäs puoli metriä.
Näin siis meillä, ja ns. "vanhoilla" säännöksillä mennään, eikä mitään ns. "energiapihiä" taloa olla tekemässä, ainoastaan sen verran tulee seinille paksuutta, että sen ajan eli 30.6.3012 asti voimassa olleet rakennusmääräykset saatiin täytettyä, ja rakennuslupa myönnettiin. Energiatodistus on yllättävää kyllä A-luokassa.
Minäkään en oikein ymmärrä mistä se tarkalleen johtui, että aikaa paloi lattian tasoittamisessa niin paljon. Jos olisin ollut järkevä ja tehnyt koko lattialle 20cm styroksikerroksen, niin todennäköisesti se olisi ollut merkittävästi nopeammin tehtävissä kuin se ekstra 5cm styroksia siellä laidoilla.
VastaaPoistaMinä en tunne ollenkaan tuota kellarirakentamista. Miksi sinne tulee kaksi valettua laattaa? Ajaisiko tuon toisen 8cm laatan kannalta saman asian sellainen rakenne, jota käytetään yleensä kaksikerroksisien talojen välipohjissa, eli puurakenne ja gyproclevyt?
Itse mitään mistään tietämättömänä ajattelisin, että jos betonilaatta jätetään kahden styroksikerroksen väliin, niin se rakenne ei pääse kuivumaan ikinä, jos sinne jostain vahingossa kosteutta pääsee.
Teillä tulee jonkun verran kapeammat seinät kuin meillä, mutta käsittääkseni sillä ei merkittävää eroa lämmitysenergian kulutuksessa ole. Suurin osa talojen lämmitysenergiasta kuitenkin hukkuu katon ja ikkunoiden kautta, sekä ilmastoinnin ansiosta. Minusta nuo vanhat säädökset olisivat riittäneet hyvin. Tämä on outoa tämä Suomen energiansäästölinja, jolle nyt valtiomme on lähtenyt.
Kohta koko talokanta on homeessa, kun pullotalojen höyrynsulut pettävät ja rakenteet eivät osaa itsekseen kuivua.
Terve.
VastaaPoistaMinä taas en ymmärrä sitä että koko lattianeristyshommaa, varsinkin uutta rakentaessa, tehdään styroxilla EIKÄ Finnfoamilla.
On FF toki kalliimpaa mutta myös paremmin eristävää.
Ja styrox imee vettä, sanokaa mitä sanotte! Muutaman asuntovaunun purkaneena
styrox-eristetty pohja ollut aivan "pesusieni" mitä Finnfoamilla tehty ei todellakaan ole ollut.
Tämä toki vain minun oma kokemukseni jonka pohjalta kyllä teen omia remontin eristystöitä.
Minulla kustannussyistä ainoa vaihtoehto oli styroksi. Minusta tuolla talon sisällä sillä ei ole niin suurta merkitystä, koska sitä kosteutta ei sinne pääse niin paljon. Vertaan tilannetta routaeristeisiin jotka ovat sokkelin ulkopuolella. Ne joutuvat totaalisesti erilaisen kosteuden armoille.
VastaaPoistaTästä olikin hyvä testi TM-rakennusmaailmassa, jossa tasan 1 styroksivalmistaja pääsi niihin laatuvaatimuksiin, joita styrokseille asetettiin.
Itse ostin tuota standardit täyttävää tuotetta.