lauantai 16. maaliskuuta 2013

llmanvaihtoputkien asennus jatkuu


Eristeet puutuu vielä, kun kokeilin, että miten putket
mahtuvat nille varattuun tilaan.
Mallailtiin aluksi noita putkia tuonne katolle vähän paikoilleen, jotta tulisi enempi ymmärrystä, että miten ne pitää sinne laittaa. Tämäkin työvaihe on tosiaan sellainen, etten ole koskaan tehnyt vastaavaa aiemmin. Onneksi oppimiskäyrä oli kohtuu matala ja homman pystyi oppimaan lennosta.

Anoppi teki pöydän, jonka päällä oli helppo mittaansa sahatut putket eristää. Mittasimme siis putket oikeaan mittaan, käärimme 5cm villaa ympärille. Sen jälkeen hieman teippiä saumoihin, rautalangat ympärille ja nostelimme putket paikalleen.

Liitimme putket toisiinsa popniittien avulla ja teippasimme liitokset huolella. Yllättävän paljon tuota putkien vetoa tuonne yläpohjaan tuli tehtyä.

Ajattelin, että putket eristetään alhaalla, joten hankalin vaihe saadaan tehty helposti. Siltikin putkien asentaminen otti kolme viikkoa.




Mölyt piiloon

Halusin tehdä jokaiseen huoneeseen oman poiston ja oman tulon, jotta saisin äänieristyksen maksimoitua. Tavallisestihan suomalaisissa nykytaloissa on jokaisen oven alla rako, josta äänet ja ilma pääsee huoneesta toiseen. Näin pystytään säästämään ilmanvaihtoputkien määrässä. Toisaalta hävitään äänieristyksessä. Minulla riitti virtaa ja kellosta tuli aikaa jatkuvasti lisää, joten miksi en panostaisi äänieristykseen?

Tässä loppu alkaa jo häämöttämään. Eli putkea riittää vähäksi aikaa.
Aion siis laittaa jokaiseen oveen kynnykset ja tiivisteet. Siinä saa lapset möykätä omassa huoneessaan ihan rauhassa. Ei tule häiritsemään mun projekteja niiden elämöinti!

2 kommenttia:

  1. Toinen mahdollisuus on käyttää ääntä vaimentavia virtausventtiilejä esim. oven yläpuolella, jolloin ei tarvita poistoa ja voidaan silti tehdä ovista tiiviit. Heikoin lenkki tuossa ääneneristyksessä on kevyt väliovi, vaihtamalla sen oikeaan ääneneristysoveen mölyt vähenee entisestään.

    VastaaPoista
  2. En ole koskaan varmaan törmännyt tuollaiseen vaihtoehtoon. Yritin pikaisesti googlettaakin, mutten löytänyt mitään järkevää. Pitänee tutkia tällainen vaihtoehto oikein ajan kanssa. Säästäisi nimittäin aikaa aika reilusti seuraavissa rakennushankkeissa, jos ei ilmastoinnista tarvitsisi tehdä niin massiivista.

    VastaaPoista

Mistä energiaa rakentaa talo kokonaan itse?

Minulta on kysytty monta kertaa aidosti ihmetellen, että miten ihmeessä jaksan rakentaa itse oman taloni. Enkä ihmettele, miksi ihmiset ihme...